vineri, 2 aprilie 2010

Sărbători fericite!




Dat fiind faptul că sfânta sărbătoare a Paştelui se apropie cu paşi repezi, v-am pregătit un articol din care să vă facem cunoscute diferite taine ale acestei mari sărbători.
În primul rând, ţinem să menţionăm că sărbătoarea Paştelui este cea mai importantă sărbătoare creştină din întreg anul calendaristic, ea este cu dată variabilă şi comemorează evenimentul fundamental al creştinismului - Înviera lui Iisus Hristos. Pentru a putea întâmpina această zi mirifică, timp de şapte săptămâni, creştinii se pregătesc intens, rugându-se şi ţinând post, în popor, acesta numindu-se "Postul Mare". Scopul parcurgerii Postului Mare este acela de a ne bucura de marea şi dumnezeiasca sărbătoare a Paştelui şi de a o întâmpina cu sufletul şi cu inima curată. Datorită faptului că Iisus s-a jertfit pentru noi şi a acceptat crucificarea pentru iertarea păcatelor omenirii a fost numit "Mielul lui Dumnezeu".
În al doilea rând, pentru evrei, Paştele (Pesah) este o sărbătoare religioasă celebrată în scopul amintirii eliberării din robia egipteană şi ieşirii lor din Egipt (Exodul), sub conducerea lui Moise şi pentru învierea lui Iisus. Paştele evreiesc este o sărbătoare anuală fixă, din calendarul iudaic, care începe în ziua de 14 Nisan. Nisan este a şaptea lună a calendarului civil evreiesc, iar intrarea evreilor în Pesah este marcată printr-o masă rituală, numită Seder.

În aceeaşi perioadă în care se sărbătoreşte Paştele creştin, popoarele scandinave sărbătoresc zeiţa primăverii, Ostern sau Eastere. Această tradiţie era asociată cu iepuraşul de Paşte şi ouăle viu colorate, simboluri ale bucuriei, luminii soarelui şi fertilităţii. Din modul de sărbătorire a Paştelui evreiesc, s-a preluat în cel creştin ideea vopsirii ouălor, dar numai în culoarea roşie, aceasta semnificând sângele lui Hristos vărsat pe cruce pentru întreaga omenire. Aceste tipuri de festivaluri, legende şi povesti erau comune religiilor antice.
Fie ca bucuria pascală să ne picure în suflete bunătate şi fie ca fiecare dintre noi să descopere pacea divină prin care să dobândim cunoaşterea şi înţelesul minunatelor taine ale aceste vieţi. De asemenea, cu fiecare cântare pascală şi cu fiecare salut pascal "Hristos a Înviat" şi "Adevărat a înviat", adeverim, mărturisim şi trăim marele Lui Cuvânt Dumnezeiesc: " În lume necazuri veţi avea, dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea" (Ioan 16,33), iar în această biruinţă credem şi izbândim şi noi, cântând imnul triumfului creştin: HRISTOS A INVIAT!!!
In final, adresăm tuturor gânduri frumoase de pace şi bucurie, sănătate, dimpreună cu salutarea pascală: "Hristos a înviat!".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.